„ДАНИ ПОЉА ЗП ХИБРИДА“

15. септембар 2016.

 
На Институту за кукуруз ,,Земун Поље“ 15. септембра обележена је 71. годишњица постојања и рада ове установе и одржана традиционалнa манифестација ,,Дани поља ЗП хибрида“.
 
Прослави је присуствовао председник Градске општине Земун Дејан Матић. У обраћању присутним званицама он је истакао значај Института за развој привреде Земуна и читаве Србије.
 
„Општина Земун има част да се на њеној територији налази ова установа светског реномеа, која је од свог постанка борац за будућност српске пољопривреде, и несумњиво један од најзначајнијих чинилаца научно – истраживачког рада. Верујемо да је наша велика шанса у пољопривреди, стручним кадровима и истраживачком раду. Институт обједињује ове квалитете, промовишући Србију на најбољи могући начин. Догађаји попут овог данас су показатељ напретка и просперитета нашег града, државе и народа“, изјавио је председник Матић и пожелео руководству и запосленима много успеха у даљем раду.
 
Уважене госте и све присутне поздравила је директорка Института др Бранка Кресовић, истакавши заслуге претходних генерација за стварање ЗП бренда, кога данас препознају сви у свету.
 
,,Припала нам је част, да за седам деценија успешног пословања и значајан допринос српској привреди, добијемо високо признање „Плакета“ Привредне коморе Београда, за резултате остварене у 2015. години. Поносни смо на више од 600 признатих ЗП хибрида у земљи и преко 100 хибрида признатих у иностранству, на наш научни кадар и чињеницу да никада нисмо прекидали континуитет у стварању нових и бољих ЗП хибрида,“ истакла је др Кресовић.
 
Овој манифестацији, која се одржава од 1973. године, присуствовали су члан Већа општине Земун Владимир Костић, одборник Скупштине општине Земун Ђорђе Дукић, високи државни званичници, многобројни пословни сарадници и стручњаци у области аграра, из земље и иностранства, кооперанти и представници медија.
 
Институт за кукуруз ”Земун Поље” је водећа установа у земљи у примени научно-истраживачког рада, која се бави стварањем, производњом и увођењем нових високоприносних хибрида кукуруза и соје високог квалитета за различите агроеколошке услове гајења, различите потребе и намене. Основан је 29. септембра 1945, а као самостална научна установа установљен је 1961. године, под називом Институт за кукуруз „Земун Поље“.
 
naslovna kukuruz
 
foto 1 kukuruz
 
foto 2 kukuruz