ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ У ЗЕМУНУ

17. септембар 2018.

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић 14. септембра свечано је отворио изложбу ”Земун на Дунаву” у галеријском простору Канцеларије за младе. То је први програм у оквиру манифестације Дани европске баштине, који ће посетиоци моћи да погледају до 2. октобра.

 

”Манифестација Дани европске Баштине у Земуну показује нам да би Европа била сиромашнија без Земуна и Србије. Разноврсни програми које смо припремили показаће нашу историју, традицију и све оно што припада европској култури”, рекао је Ковачевић.

 

На изложби ”Земун на Дунаву” приказане су ретке разгледнице, фотографије, мапе старог Земуна, публикације, али и макете старих пловила аутора Душана Раките. О великом богатству различитости у културном наслеђу, природном богатству и вештинама људи надахнутих Дунавом и старим Земуном говориле су секретарка Туристичког друштва Земун Мирјана Николић и Александра Дабижић из Завода за заштиту споменика културе Града Београда, а присутне је поздравио и координатор Канцеларије за младе Градске општине Земун Жељко Кларић. Изложби је присуствовао секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

Тема овогодишње манифестације је ”Европска година културног наслеђа – уметност дељења”. Кроз изложбе, посете, предавања, позоришне представе, промоцију спорта, дечије радионице и већ традиционалну Међународну научну конференцију ”Дунав – река сарадње” посетиоци ће бити у прилици да се упознају са земунским културним наслеђем као делом заједничког европског ресурса, као и да сазнају нешто више о заједничкој историји и вредностима на европском тлу.

 

Сви програми које је припремила Градска општина Земун су у складу са темом ове значајне европске манифестације.