ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2015.

01. октобар 2015.

 
Манифестација ”Дани европске баштине” као део великог европског покрета Савета Европе и Европске Комисије обележена је у Земуну различитим програмима који су се од 21. до 30. септембра реализовали на различитим локацијама. Тема овогодишње манифестације под називом ”Стари и традиционални занати – очување и одржање” изложбама, посетама и предавањима ставила је у фокус занaтство, као уметност, али и као привредну грану, које је још у средњевековној Србији била окосница развоја.
 
Изложбама у организацији Удружење АБ ”Батајница” и корисника Дома пензионера ”Бежанијска коса” презентоване су слике, лампе, накит, керамика, предмети од кованог гвожђа, сувенири. Уметници су на лицу места демонстрирали своја умећа и вештине, те је огромно интересовање изазвао кратки курс популарне декоративне технике декупажа који је групама одржала Славица Бунош. У дому пензионера заинтересовани су могли да виде дела вредних руку настала плетењем, хеклањем, шивењем, а ту су били и везови, тканице, грнчарија, таписерије.
 
Општина Земун је приредила и занимљиве посете које су приказале наслеђе Земуна у изради народних ношњи и примени старих заната у савременом животу. Тако је у просторијама КУД ”Бранко Радичевић” организован дводневни програм ”Прича о ношњи и старим занатима”, где су учесници имали прилику да се упознају са ношњама из различитих крајева Србије.
 
У позоришту лутака ”Пинокио” глумица Зорана Милошаковић Тасић многобројној публици показала је како се праве лутке, како оне оживљавају на сцени и како се техника израде лутака развијала кроз историју позоришта. Након краћег креативног предавања о историјату и начину израде лутака деца су имала прилику да погледају интересантну причу о развоју лутака названу ”Генерална проба прича о луткама”.
 
Посебан акценат у току обележавања ”Дана европске баштине” стављен је на музику и древне иструменте. У музичкој школи ”Коста Манојловић” предавање о традиционалном српском инструменту фрули или свирали ученицима земунских основних и средњих школа одржао је познати фрулаш и градитељ штимованих фрула Милорад Марић из Инђије. Предавање је пратио свирањем и демонстрацијом начина музицирања на инструменту који је одомаћен и у традиционалном мелосу наших суседа Румуна и Бугара. Повратак занемареног народног инструмента означило је увођење фруле у национални симфонијски оркестар, те је и интересовање за свирање на њој последњих година порасло.
 
У оквиру теме ”Историја развоја традиционалних инструмената” реализована је радионица ”Прича о једној виолини”. У фоајеу општине Земун одржано је вече посвећено виолини. О магији најтананијег инструмента, уметности ручне израде и предностима овог начина над фабричком производњом, говорили су Биљана и Јован Поповић из Уметничке радионице ”Пуж”, са дугом традицијом врхунског мајсторства. Демонстрацији звука виолина ручне израде из радионице ”Пуж” у извођењу професора и ученика Музичке школе ”Коста Манојловић” присуствовали су земунски основци и средњошколци.
 
У Храму светог оца Николаја говорило се о чувању дела културе-икона и иконостаса. Наташа Петровић, предавач у Високој школи за уметност и конзервацију Српске православне цркве и Гордана Стојанов, стручни сарадник Музеја у Панчеву земунским основцима показале су како највреднија и најстарија дела културе и историје сачувати и заштитити од пропадања, упознајући их са техникама рестаурације икона.
 
Значајна тема је обрађена на скупу у библиотеци ”Свети Сава” где је начелник Одељења за конзервацију и рестаурацију књига у Народној библиотеци Србије Жељко Младичевић одржао предавање о конзервацији и рестаурацији књига.
 
Он је на популаран начин објаснио основне појмове везане за националну књишку баштину која се чува у Народној библиотеци Србији. Ученици земунских средњих школа су са своје стране показали велико интересовање за ову материју, јер је Народна библиотека поред Архива, Завода за заштиту споменика, Народног музеја и Југословенске кинотеке једна од пет најзначајнијих републичких установа задужених за чување и заштиту културних добара наше земље.
 
Индустријско наслеђе и занатство су презентовани обиласком фабрике мерних уређаја и сатова ”Инса” где су мајстори свог заната средњошколцима демонстрирали све фазе производње мерних инструмената. Поносни на својих 65 година постојања и резултате оличене у сачуваним старим моделима домаћини су представили колекцију најмодернијих сатова.
 
Друга станица обиласка била је фабрика аутобуса ”Икарбус”. Ученици Саобраћајне школе посетили су производне хале и видели све линије производње нових возила јавног превоза које земунска фабрика прави у сарадњи са немачким ”Мерцедесом”. Једна од најстаријих фабрика за производњу возила основана је далеке 1923. године и успешно ради и данас.
 
Општина Земун у сарадњи са ДВД ”Матица” организовала је и предавање за ученике средњих школа о историјату ватрогаства у Земуну са разгледањем изложбеног простора ватрогасног друштва, кроз које их је провео дугогодишњи председник Добровољног ватрогасног друштва Ђорђе Аћимовић.
 
Затварајући манифестацију „Дани европске баштине“ домаћини и организатори бројних догађаја повели су основце из ОШ ”Светозар Милетић, ОШ ”Раде Кончар” и ОШ ”Петар Кочић” у обилазак неких од репрезентативних земунских занатских радњи са дугом породичном традицијом. У ”Златари Андрић” могли су да виде и део процеса израде златног накита. Пуно знатижеље најмлађих изазвала је и часовничарска радња, посао кројача, али и шеширџија, оштрача и бравара.
 
Сви приказани програми су били у складу са овогодишњом темом ове значајне европске манифестације.
 
KOLAZ EVROPSKA BASTINA1
 
KOLAZ EVROPSKA BASTINA2