ДАНИ ДЕМОКРАТСКЕ КУЛТУРЕ – ЕКОЛОШКО РАЗГИБАВАЊЕ

01. март 2019.

Под покровитељством Градске општине Земун Ученички парламент Земунске гимназије организовао је од 28. фебруара до 3. марта  манифестацију ”Дани демократске културе – еколошко разгибавање” чији је циљ буђење свести и активизам младих у сфери заштите животне средине кроз размену идеја и искустава са гимназијалцима из других земаља региона и Европе.

 

У организацији Градске општине Земун у Канцеларији за младе 1. марта одржан је пратећи програм ове четвородневне међународне манифестације, представљање природних лепота и ресурса Земуна ”Еколошка зона одговорности”, од топонима до ретких биљних и животињских врста на простору Великог ратног острва и Градског парка.

 

”Градска општина Земун подржава активности школа, институција и удружења, а нарочито активности младих, као што је ова Ученичког парламента Земунске гимназије. Посебно нам је драго што су гости Земуна гимназијалци из Словеније, Мађарске, Кипра, Црне Горе, Републике Српске и из градова Србије, као и збратимљених градова Крања, Бања Луке и Херцег Новог, јер је на њима да изграде бољу и лепшу будућност”, истакао је у свом поздравном говору заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић.

 

У Земуну су одржане еколошка радионица, еко квиз, акција чишћења Земунског кеја, а гимназијалци су присуствовали и предавању о заштити земљишта, које је на Пољопривредном факултету одржала професорка ове високошколске установе др Светлана Антић –Младеновић.

 

Поред Градске општине Земун партнери на реализацији програма били су Завод за заштиту природе Србије, Пољопривредни факултет, и ЈКП ”Зеленило – Београд”.

 

Гости Земуна били су у прилици да се током неколико дана посете упознају са историјским, културним, туристичким и природним благом Градске општине Земун, Београда и Србије.

 

Централна тачка манифестације овог међународног пројекта је округли сто на тему ”Еколошки активизам гимназијалаца у Србији”, који је одржан на археолошком локалитету Виминацијум, где су говорили представници републичких министарстава заштите животне средине и  просвете, науке и технолошког развоја,  Завода за заштиту животне средине, Филозофског факултета, као и представници школа из Крања – Словенија, Будимпеште – Мађарска, Ларнаке – Кипар, Херцег Новог – Црна Гора, Бања Луке – Република Српска, Чачка, Ниша, Сомбора, Сремске Митровице, Ивањице, Косовске Митровице и ученици београдских гимназија и средњих стручних школа.