ДАН ПЛАНЕТЕ – ДА ЗЕМУН БУДЕ ЗЕЛЕНИ ЛИСТ НА СВЕТСКОЈ МАПИ

22. април 2019.

У циљу обележавања 22. априла, Светског дана планете Земље, Градска општина Земун је у сарадњи са Основном школом ”Лазар Саватић” организовала манифестацију Дани еколошке културе. Програм је осмишљен тако да се Земун придружи напорима свих средина у свету да дају свој допринос очувању околине и покажу бригу о планети на којој живимо, чиме се утиче и на свест нових генерација о неопходности јачања еколошке културе.

 

У свечаној сали школе ”Лазар Саватић” приређен је еколошко-едукативни програм у којем су узели учешће најбољи ученици из природних наука и географије, а попуњена је и Велика еколошка карта света. У њу су листовима различитих боја означене државе са највећим бројем становника, најпространије по површини, најомиљеније, као и најчистије и најзагађеније на светској мапи.

 

После БиХ, Македоније, Бугарске и Пољске пето место по загађености у Европи држи наша земља Србија, док је на другој страни, у првих 10 по еколошком здрављу, у рангу нордијских држава, из региона на седмом месту Словенија.

 

Овакво стање наше животне околине налаже велики труд и јачање свести о значају здравог окружења и потребе чувања екостаништа.

 

Велика еколошка карта света биће изложена у холу ОШ ”Лазар Саватић”.

 

Дан планете земље као глобална акција обележава се у целом свету од 1971. године.