ДАН ДУНАВА 2019.

17. јун 2019.

 

 

У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде- Републичке дирекције за воде, у партнерству са Градском општином Земун, 15. јуна на Земунском кеју је традиционално обележена манифестација ”Дан Дунава” под слоганом ”Активни за сигурнији Дунав”.

Програм је био осмишљен тако да  сви учесници добију прилику да на различите начине упознају Дунав, да сазнају шта све баштини ова река која је увек била граница  сусретања и преплитања култура.

Земун је показао да је важан део дунавске приче у коју су најбоље уткали  народи од Немачке-изворишта, преко Aустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске, Молдавије, Украјине, све до Црног мора где ова моћна европска река завршава свој пут.

Секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић нагласио је колико је Дунав важан за целу Европу, и да је неодвојив од Земуна и онога што одређује идентитет његових становника.

”Основна идеја ове манифестације је да шири свест о значају Дунава као највеће европске реке, са привредним, научним, историјским, културним, спортским и еколошким потенцијалом и о важности очувања водних ресурса и њиховог одрживог коришћења”, истакао је Јанковић и додао да за Земун Дунав има велики значај у свим областима, и да ће изградњом пристана Општина постати још значајнија туристичка тачка Подунавске регије.

 

Одржане су радионице под вођством ЕУ инфо центра, ЈВП ”Воде Војводине”, ЈКП ”Зеленило Београд”, Светског фонда за природу – WWF, Факултета за примењену екологију – Футура, Републичке дирекције за воде, Младих истраживача Србије, Продуженог боравка ”Мали академац”, Санитарно- еколошког друштва ”Сан еко”, Удружења ”Соколина Арт” и Института за водопривреду ”Јарослав Черни”.

 

У уметничком делу програма наступили су Балетски студио ”Балетино”, ученици Музичке школе ”Коста Манојловић”, чланови ”Латино денс Земун” и позвали многобројне учеснике и посетиоце на Земунском кеју да се придруже игри, плесу, забави и радионицама.

Наутички клуб ”Лиман” је приредио показну вежбу како се безбедно користе пловила и шта све подразумева наутика.

 

Проглашен је и победник такмичења ”Дунавски уметник” у организацији Младих истраживача Србије.

 

Манифестацију Дан Дунава установила је 2004. године Међународна комисије за заштиту реке Дунав (International Commission for Danube Protection – ICPDR)  и интегрални је део сарадње свих 14 земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав (Конвенција о заштити реке Дунав).