ДАН ДУНАВА 2018

11. јун 2018.

 
У организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде– Републичке дирекција за воде, у партнерству са Градском општином Земун, удружењем Млади истраживачи Србије и Архус центром, НБС – Народном банком Србије, Светским фондом за природу WWF и Институтом за водопривреду ”Јарослав Черни” традиционално је обележена манифестација ”Дан Дунава”.
 
Градска општина Земун је активно учествовала у организацији централне прославе која се одржала на Земунском кеју, 9. јуна.
 
Програм је био конципиран тако да су сви учесници имали прилику да на различите начине упознају Дунав, да сазнају шта све баштини ова река која је увек била граница где су се културе сусретале и преплитале.
 
Земун је показао да је важан део дунавске приче која се сакупља у народима од Немачке –изворишта, преко Аустрије, Словачке, Мађарске, Хрватске, Србије, Румуније, Бугарске, Молдавије и Украјине, све до Црног мора где ова моћна европска река завршава свој пут.
 
Председник Скупштине Градске општине Земун Ненад Врањевац нагласио је важност основна идеје ове манифестације – очувања Дунава.
”Основна идеја ове манифестације је да шири свест међу најмлађом популацијом о богатству и значају слива реке Дунав, његовим различитостима, али и сличностима и значају очувања водних ресурса и њиховог одрживог коришћења”, истакао је Врањевац.
 
Обележавању манифестације присуствовао је и секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић.
 
Одржане су радионице под вођством Светског фонда за природу – WWF, Секопана, Факултета за примењену екологију – ФУТУРА, Оријентиринг савеза, Дирекције за воде, Младих истраживача и Архус центра, Дневног боравка ”Мали академац” и Удружења ”Наша деца”.
 
У уметничком делу програма наступили су ученици Музичке школе ”Коста Манојловић”, који су сјајним музицирањем отворили манифестацију, у наставку програма сву лепоту фолклора приказали су многобројној публици ансамбли из Културно-уметничких друштава ”Бранко Радичевић” и ”Батајница”.
У програму су учествовали и ”Под – театар”, НК ”Лиман” у сарадњи са МУП СВС и други.
 
Ова манифестација је установљена 2004. године од стране Међународне комисије за заштиту реке Дунав (International Commission for Danube Protection – ICPDR) и интегрални је део сарадње свих 14 земаља потписница Конвенције о сарадњи на заштити и одрживом коришћењу реке Дунав (Конвенција о заштити реке Дунав).