ДАН БЕЛОГ ШТАПА

15. октобар 2018.

Широм света сваке године обележава се Светски дан белог штапа чији је циљ да се људима који нормално виде скрене пажња да међу њима постоје и особе које слабије виде, или су слепе.

 

Тим поводом у Школи ”Вељко Рамадановић” у Земуну, организовано је такмичење на Полигону за извођење наставе самосталног кретања и оријентације.

 

Први такмичарски корак са учеником школе направио је председник ГО Земун Дејан Матић, који је носећи повез преко очију прошао полигон за оријентацију.

 

”Види се на сваком кораку да јединствена политика Републике Србије, Града Београда и Општине Земун даје резултат. Све је више раскрсница са звучним семафорима, књига написаних Брајевим писмом и звучних књига како би слабовидим људима олакшали живот. Наша је обавеза да сваком  суграђанину, од најмлађег до најстаријег створимо услове за нормално одрастање и квалитетан живот. Као што пажњу посвећујемо свим образовним установама, тако водимо бригу и о ученицима који похађају ову школу која је важна не само за Земун, већ и за Србију”, ракао је Матић и нагласио да ће Општина наставити да помаже ученицима како би се што боље прилагодили друштву и свему ономе што их чека када напусте школско двориште. 

 

У такмичењу је учествовало 16 ученика Школе ”Вељко Рамадановић” и тридесетак слабовидих лица.

 

Године 1784. године у Паризу отворена је прва школа за слепе коју је основао учитељ калиграфије, а школа у Земуну формирана је у вихору Првог светског рата далеко од наше тада окупиране отаџбине, у Бизерти у Африци, на дан Светог Андреја Првозваног, 13. децембра 1917. године. Данас Школу похађа око 150 ученика који су обухваћени савременим васпитно-образовним радом по најмодернијим светским стандардима.