ЧАСОВИ ОДБРАНЕ ПОНОВО У ШКОЛАМА

27. фебруар 2019.

Начелник Регионалног центра Министарства одбране Београд, пуковник Драган Стојчић, одржао је 26. фебруара састанак са директорима средњих школа са територије Градске општине Земун.

 

На састанку је дефинисан начин на који ће се обрађивати теме из области одбране земље у завршним разредима средњих школа.

 

Основ за реализацију активности је одредба члана 79а Закона о војној, радној и материјалној обавези где су ученици средњих школа дефинисани као категорија грађана која се стицањем практичних знања и вештина кроз систем образовања и васпитања обучава за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања, Иницијатива Министарства одбране за увођење садржаја обуке у школски систем Републике Србије и Акт министра просвете упућен директорима средњих школа.

 

Учесници састанка су позитивно оценили и прихватили иницијативу Министарства одбране да се после 27 година у школски систем Републике Србије врате садржаји из области одбране земље. Након састанка следи планирање тема и садржаја из домена одбране земље где ће извођачи углавном бити официри из Регионалног центра министарства одбране Београд.