ЧАС ГРАЂАНСКОГ ВАСПИТАЊА О ФУНКЦИОНИСАЊУ ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ

12. новембар 2019.

 

Градска општина Земун је у сарадњи са Земунском гимназијом 8. новембра организовала час грађанског васпитања у просторији Канцеларије за младе, са циљем упознавања ученика са радом локалне самоуправе. Истовремено, ученицима је указано на значај непосредне комуникације полиције са грађанима.

Час су одржали секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић и полицијска службеница Полицијске станице Земун Исидора Радовановић.

Секретар Марко Јанковић их је упутио у систем функционисања локалне самоуправе, објаснио које су надлежности општине, начин избора функционера, састав скупштине, дужности одборника и упознао их са историјом Земуна и значајним датумима, које Општина прославља као што су: Празник општине – 5. новембар, дан када је српска војска у Првом светском рату ослободила Земун, Дан ослобођења у Другом светском рату – 22. октобар и Заветна слава Земуна – Крстовдан, која се обележава 27. септембра.

Затим су ученици од полицајке Исидоре Радовановић сазнали нешто више о сарадњи полиције и Савета за безбедност општине Земун, који улажу велики напор да заштите грађане општине од свих видова кривичних дела.

Наставни предмет грађанско васпитање уведен је у основне и средње школе са претпоставком и очекивањем да образовање за демократско друштво може допринети демократизацији, толеранцији и промовисању вредности које воде ка интеркултуралном дијалогу и солидарности, развоју демократских ставова и одговорном и ангажованом животу деце и младих у савременом грађанском друштву.