БУДИ ПАМЕТАН, ОДГОВОРАН, КУЛТУРАН…ВОЗАЧ

20. октобар 2017.

Савет Градске општине Земун за безбедност саобраћаја на путевима и Ауто мото савез Београда организовали су још једно у низу предавања под називом ”Буди паметан, одговоран, културан…возач”.
 
Предавач са Саобраћајног факултета професор др Борис Антић одржао је предавање намењено првенствено младим возачима, али и свим учесницима у саобраћају. Предавању су присуствовали земунски средњошколци и полазници ауто-школа.
 
Председник Скупштине ГО Земун и Савета за безбедност саобраћаја на путевима Ненад Врањевац нагласио је да Градска општина Земун континуирано ради у области безбедности саобраћаја, у подизању нивоа саобраћајне културе.
 
”Различитим пројектима покривамо све циљне групе од предшколског узраста, до старијих суграђана. Данашња трибина окренута је младим возачима. На предавању су предочене све потенцијално опасне ситуације које их чекају на друмовима. Такође, кроз позитивна искуства научили су како да превазиђу небезбедне ситуације”, истакао је Врањевац и нагласио да је још један доказ посвећеног рада у области безбедности и пројекат ”Промоција употребе заштитних система у циљу превентиве у саобраћају”, који Градска општина Земун реализује следеће недеље када ће породиље добити дечија аутоседишта.
 
Предавању су присуствовали и секретар Скупштине ГО Земун и члан Савета за безбедност саобраћаја на путевима Марко Јанковић, Мирослав Пауновић и Жељко Ћујић из Ауто мото савеза Београда.
 
Посебно су обрађене теме: важност везивања сигурносног појаса, зауставни пут возила и поштовање ограничења брзине, последице вожње под утицајем алкохола и опијата.
 
За све полазнике обезбеђене су брошуре, које кроз илустрације, графиконе и текстуални део објашњавају одређене ситуације у саобраћају и значајно су штиво за сваког возача.
 
Применом адекватне литературе, програмима и акцијама Савет за безбедност саобраћаја на путевима жели да Земун буде прва општина која је достигла резултате пројектоване Стратегијом Републике Србије о безбедности саобраћаја на путевима од 2015. до 2020. године, а то је да ни једно дете не погине у саобраћају и да се број погинулих и повређених преполови.