БОГОРОДИЧИНА ЦРКВА У ЗЕМУНУ ОБЕЛЕЖИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУ

23. септембар 2019.

 

Његово преосвештенство викарни епископ ремезијански Стефан,  21. септембра служио је Свету архијерејску Литургију у храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну поводом храмовне славе.

Празничној  литургији  присуствовали су заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић, заменика директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Марко Николић, званице и многобројни парохијани.

Верници предвођени свештенством обишли су храм славском литијом, пресечен је колач и епископ Стефан између осталог истакао је да је празник Рођења Пресвете Богородице почетак нашега спасења.

Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице или Рождество Пресвете Богородице, је црквени и народни празник којим се слави рођење Богородице Марије.

Овај празник спада у ред највећих Црквених празника. Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког. Ана је као старица родила кћер Марију, по благослову Божијем. Овај дан се празнује као Мала Госпојина или Мала Богородица.