БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЗЕМУНУ

19. јануар 2017.

 
У организацији Градске општине Земун, Храма светог оца Николаја Мирликијског и СВЕБОР Савеза Београда, на Богојављење, по јубиларни 20 пут у Земуну организована је трка у пливању за Носиоца Богојављенског Крста 2017. Овога пута, 298 учесника, међу којима су биле и две девојке, пливало је уз подршку преко пет хиљада грађана. Трка је била посвећена херојима Албанске голготе.
 
Победник, Славиша Ивановић, старешина пливача, одликован је и богојављенским крстом за 20 година учествовања у Богојављенској трци, витешким плаштом и медаљом СВЕБОР Савеза Београда са титулом Носилац Богојављенског крста 2017. Учествовали су и пливачи из целе Србије, Републике Српске и дијаспоре.
 
Архијерејску литургију у цркви светог оца Николаја служио је Његова светост патријарх српски Иринеј, где је беседио о значају празника и о дану када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља. Уследио је чин освећења воде, а затим је Патријарх улицама Земуна предводио литију у којој су, поред многобројног верног народа, били председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик председника и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, руководство Општине Земун, припадници Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Жандармерије, полиције, Ватрогасно-спасилачке бригаде, ДВД Матице, СВЕБОР Савеза Београда, ученици земунских школа и грађани.
 
У име домаћина присутне је поздравио заменик председника општине Земун и председник Организационог одбора прославе Богојављења у Земуну Дамир Ковачевић, који је са поносом истакао да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке, и поручио да у духу саборности будемо сложни у грађењу бољег живота за све грађане Земуна, Београда и Србије.
 
Директор Управе за сарадњу са црквама Милета Радојевић доделио је знамења председнику Градске општине Земун Дејану Матићу и председнику СВЕБОР Савеза Београда и Србије Цвјетку Стевановићу, који су допринели да светковање Богојављења у Земуну буде на славу Бога и људи.
 
Поводом 20 година од обнове традиције богојављенског пливања свечано је откривена статуа Богојављенског пливача на новоименованом Богојављенском платоу. Аутор статуе је Катарина Трипковић, академски вајар, а статуа је одливена у ливници ”Госи интернационал”. Идејни творац је обновитељ богојављенске традиције и старешина СВЕБОР Савеза Цвјетко Стевановић.
 
Богојављенски крст додељен је почасном председнику Организационог одбора светковања Богојављења у Земуну председнику Републике Србије господину Томиславу Николићу.Одликовање је примио изасланик председника Милорад Симић. Богојављенски крст додељен је и добротвору Браниславу Пространу, представницима Српско-руског хуманитарног центра Бојану Гламочлији и Јачеславу Власенку.
 
foto1
 
foto 2
 
foto 3
 
foto 4
 
foto 5
 
foto 6
 
foto 7
 
foto 8