БОГАТСТВО МЕДИЦИНСКОГ НАСЛЕЂА ЕВРОПЕ

03. октобар 2016.

 
У Дому здравља ”Земун”, 30. септембра, одржано је предавање на тему ”Богаство медицинског наслеђа Европе”, као још један допринос обележавању ”Дана европске баштине”.
Публику је поздравила др Ксенија Узуновић, директорка Дома здравља и нагласила изузетан допринос земунског здравства развоју медицине у Србији и Европи.
Предавaч, др Гордана Марковић Петровић, начелник социјалне медицине, је у три сегмента: Земунски лекари – чувари здравља Европљана у 18 веку, Развој здравствене службе у Земуну и Здравствена заштита, направила веома занимљиву ретроспективу историје здравства на овим просторима.
 
На самом почетку било је речи о народним видарима, о магијској и пренаучној медицини.
 
Издвојићемо неколико важних датума који илуструју почетак организованог здравства у Земуну и његов развој, тако је прва апотека отворена 1759, а прва бабица је имала праксу 1779. године.
 
Градска болница основана је 1784. године и најстарија је болница у Србији, данашњи Клиничко-болнички центар ”Земун”. Од средине 18. века, на подручју Земуна, у верским општинама јављају се прве болнице (хоспитали). Римокатоличка жупа је 1758. године формирала болницу, а Земунци српске националности имали су зграду у непосредној близини Николајевске цркве 1775. године. Значајан датум у историји здравства, који је имао утицаја и на развој светске хирургије, је долазак др Војислава Суботића у Градску болницу, када се болничка кухиња претвара у операциону салу у којој су почели први хируршки захвати. Др Суботић, 1887. године четврти у свету, оперише цисту панкреаса. Хирургију је пратио развој анестезије и први подаци датирају из 1898. године када се води посебна књига под називом ”књига наркозе”. Те године уписано је 78 болесника оперисаних у општој анестезији.
 
И данас земунско здравство има важну улогу у систему примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите Србије.
 
naslovna medicinsko nasledje
 
foto 1 medicinsko nasledje