БЕСПЛАТНА ОБУКА У УМЕТНИЧКИМ ЗАНАТИМА

22. јун 2018.

 
Градска општина Земун је, кроз пројекат „Моја земунска картица“, организовала програм обуке за уметниче занате за пензионере, незапослена и социјално угрожена лица.
 
У периоду од 10. марта до 10 јуна 2018. године више од 100 земунских пензионера и незапослених лица учествовало је на радионицама на којима су се обучавали изради уметничких предмета употребне вредности. Радионице су реализоване у Батајници, Угриновцима, Земун пољу и на Алтини. Циљ обуке је био да се кроз дружење, у пријатној радној атмосфери, грађани уведу у технике прављења предмета употребне вредности и сувенира и на тај начин стекну вештине које ће им омогућити додатне приходе, повећати могућност самозапошљавања, као и да израде предмете за сопствене потребе и да проведу пријатно време у дружењу.
Члан већа ГО Земун Владимир Костић посетио је неке од радионица и разговорао са пензионерима интересујући се за њихове потребе и идеје за бесплатне програме за пензионере.
 
Програм обуке за уметничке занате је омогућио полазницима да се уз асистенцију квалификованих едукатора науче вештинама прављења уметничких предмета као што су предмети од пустоване вуне – патике, грејачи, лутке, капе и шалови, декоративни вунени цветови итд, затим кутије, писма и кесе од украсних папира, јаја украшена у декупаж техници, накит – ланчићи, наруквице, минђуше и брошеви од стакла, штраса, метала и друго.
 
Програм је реализован и у складу са потребом обогаћивања туристичке понуде Земуна, односно ширења производње сувенира који би се могли понудити туристима.
 
Полазници радионица су се нарочито интересовали за технику пустовања (филцања) вуне те су имали прилику да се упознају са вуном као материјалом, историјатом технике пустовања, могућностима коришћења за израду предмета употребне и уметничке вредности и др. Сви полазници су се укључили у практичну вежбу кроз коју су применили технику извлачане вуне, припремили вуну за обликовање и од ње правили филцоване елемент асесоара – украсни цвет за капе, брошеве или модни детаљ на неком другом комаду одеће.
 
Такође, обучавали су се врстама хартије, картона, лепка и прибора који се користе при изради предмета од картона, техникама и изворима идеја за израду и примену израђених предмета.
 
Велико интересовање је показано и за израду накита. Полазници су се упознали са прибором неопходним за рад, материјалом и местима где се то може набавити, као и техникама израде накита.
 
У зависности од интересовања пензионера за програм уметничких заната, радионице ће бити организоване поново у септембру 2018. године.