АПЕЛ ВЛАСНИЦИМА МАРИНА И ПЛОВНИХ ОБЈЕКАТА

16. јануар 2017.

 
Председник Градске општине Земун Дејан Матић, помоћник министра за водни саобраћај Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић и помоћник министра за инспекцијски надзор у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Лепосава Сојић, у недељу, 15. јануара, обишли су инспекторе пловидбе који су на потезу Земунског кеја вршили надзор марина и пловних објеката које је оштетио дунавски лед.
 
У обраћању медијима председник Градске општине Земун Дејан Матић је апеловао на власнике сплавова и марина да предузму све потребне мере предострожности и поштују закон.
 
Помоћник министра за водни саобраћај Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Вељко Ковачевић објаснио је да ће у наредном периоду ледоломац ”Гребен” и брод ”Борг” наставити да се пробијају према Пупиновом мосту како би уконили ледени чеп у Београду. Будући да се очекује нови хладни талас, као појачање, на српском делу пловидбеног пута Дунава крстариће мађарски ледоломци.
 
Помоћник министра за инспекцијски надзор у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Лепосава Сојић је рекла да је штета причињена на пловним објектима јер власници нису поштовали закон.
 
Она је рекла да је од октобра инспекција овог министарства са лучким капетанијама послала упозорење власницима марина и пловних објеката како да поступе у случају формирања ледене коре, и истакла да се и даље ради даноноћно у Београду и Новом Саду. Будући да већина то није испоштовала инспекција припрема документацију за подношење пријава.
 
До сада је већ процесуирано више од десет прекршилаца који су својим нечињењем оштетили друге привредне субјекте, живот и сигурност људи на води.