16 ДАНА АКТИВИЗМА ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА И У ЗЕМУНУ

26. новембар 2021.

На Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембра Градска општина Земун се активно укључила у кампању ”16 дана активизма против насиља над женама” под слоганом ”Ниједна више”, која ће трајати до 10. децембра.

Глобална кампања треба да спречи и заустави насиље над женама и девојчицама, између осталог и стварањем услова за економско јачање и оснаживање припадница нежнијег пола, посебно током пандемије.

Градска општина Земун одштампаће пригодан плакат, који ће порукама и упутствима упозоравати потенцијалне насилнике и информисати жртве где и како да затраже помоћ.

Кроз рад Комисије Скупштине ГО Земун за родну равноправност и истоименог Савета ради се на јачању механизама родне равноправности прописаних законом.

 

У оквиру активности Комисије и Савета обезбеђена је бесплатна правна подршка за жене жртве насиља и остварена је добра сарадња са Центром за социјални рад, Полицијском управом и здравственим установама.

 

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама у Кући краља Петра 25. новембра одржана је трбина ”Утицај пандемије на насиље над женама у Србији” у организацији Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда, Удружења ”Амикус” и Адриа медија групе, на којој су говориле министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, градска секретарка Наташа Станисављевић, координаторка Сигруне куће у Београду Весна Станојевић и директорка Института за јавно здравље ”Др Милан Јовановић Батут” Верица Јовановић.

Ове године је усвојен Закон о родној равноправности као темељни кровни закон, као и измене и допуне Закона о борби против дискриминације, чиме је значајно унапређен законодавни оквир у тој области, као и Национална стратегија за период од 2021-2030. године. Значајан део од 40 милиона евра из програма ЕУ ПРО Плус намењених за укупни економски развој ићи ће за подстицање женског предузетништва, истакла је Јоксимовић.

У кампању економског оснаживања жена, према речима Ирене Вујовић, укључиле су се и друштвено одговорне компаније, које ефикасније сарађују са локалним саветима за родну равноправност при јединицама локалне самоуправе.

На овај начин и јачањем капацитета за подршку женама жртвама чији је број у сигурним кућама у 2021. већи него претходне године, како је навела Весна Станојевић, али и анимирањем јавности и жртава да пријаве и не подносе насиље, држава покушава да пружи што свеобухватнију подршку.

Трибини је присуствовала и чланица Комисије Скупштине ГО Земун за родну равноправност и повереница општине у Координационом телу за родну раавноправност Владе Србије Тања Кукобат.