ОБЕЛЕЖЕНО 130 ГОДИНА ЦРВЕНОГ КРСТА ЗЕМУН

28. децембар 2016.

 
Свечаном академијом у ОШ ”Лазар Саватић” 27. децембра обележено је 130 година постојања и рада Црвеног крста Земун.
 
Испред Градске општине Земун, свечаности је присуствовао члан Већа Владимир Костић.
 
Пријему и додели захвалница Црвеног крста Земун присуствовали су председник Црвеног крста Србије др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Земун Миломир Радовановић, прим. др сци мед. Весна Либек, помоћник директора и начелник Службе за трансфузију крви КБЦ „Земун“, представници Црвеног крста, као и бројни чланови и волонтери.
 
На почетку отварања свечаног скупа, одата је пошта минутом ћутања преминулим члановима и активистима.
 
На скупу је констатовано да је Црвени крст Земун својим посебним активностима повезао три века, почев од 19. века, када је 1886. године основан као актив Црвеног крста, затим кроз 20. век ког су карактерисали турбулентни догађаји као што су Балкански ратови, Први и Други светски рат, па све до бурног завршетка 20. века, када је дошло до распада Југославије.
 
Сви ти догађаји, елементарне и друге непогоде, условиле су да ЦК Земун, негујући хуманост, непристрасност, неутралност, добровољност, јединство и универзалност постане центар организовања и дистрибуције хуманитарне помоћи за избеглице и привремено расељена лица са КиМ и грађане Земуна којима је помоћ била неопходна.
 
И данас Црвени крст Земун има кључну улогу у ублажавању угрожености спровођењем на националном плану програма бриге за старије и мотивисањем добровољних давалаца крви.
 
naslovna crveni krst
 
foto1 crveni krst