1.ДЕЦЕМБАР- ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ

02. децембар 2013.

Активисти Канцеларија за младе и волонтере општине Земун, ОО Црвеног крста и омладине ЈАЗАС-а и ове су године, скромније него икада, обележили 1. децембар, Дан борбе против сиде. Они су на пункту постављеном у центру Земуна пролазницима делили едукативне брошуре и пропагандни материјал.

На пункту је са младима да заинтересованима пружи неопходан савет био и наставник Медицинске школе „Надежда Петровић“ Саша Миленовић. „Наши млади имају велико знање, али заказују када га треба применити. У раду са 2.500 новорегистрованих случајева ХИВ позитивних годишње, што је према проценама петоструко више, трудимо се да буде што мање такозваних „ХИВ осветника“, који вирус узрочник сиде намерно шире око себе“-каже Миленовић.

Према подацима СЗО у свету има 34 милиона регистрованих оболелих од вируса ХИВ-а, али је њихов прави број десетоструко већи. Вирус у организму оболелог може да мирује 10 година без симптома, преноси се полним контактом или путем крви, а акценат сваке кампање за борбу против сиде је ефикасна превентива.

 

DSC_9152

 

DSC_9134