СТАРО ЈЕЗГРО ЗЕМУНА У НОВОМ ИЗДАЊУ

29. март 2024.

У циљу наставка уређења Старог језгра Земуна Градска општина Земун је са Секретаријатом за инвестиције Градске управе града Београда и ЈП Путеви Београда прибавила грађевинске дозволе за комплетну реконструкцију осам улица. 

 

Како је то више пута најавио председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић, у плану је да нови изглед добију Његошева, Змај Јовина, Београдска, Дубровачка, Давидовићева, Косовска, Прерадовићева и улица Стевана Марковића. Сви радови ће бити извођени фазно, тако да неће значајно отежати саобраћајну проходност у Старом језгру Земуна.

 

Да подсетимо, у последњих неколико година комплетно је реконструисана једна од најлепших земунских улица – Кеј ослобођења, реновирана је Земунска гимназија, једна од најстаријих образовних установа у Србији, вредно се радило на реконструкцији 6,5 километара канализационе мреже централних улица, изграђена је подземна гаража код хале Пинки и реконструисана ”жила куцавица” Земуна – Главна улица.

 

Ова инвестиција важна је и у контексту туристичке инфраструктуре, јер је Старо језгро Земуна, као посебна амбијентална целина, од изузетне историјске и културне важности и симбол је Општине.