СРЕЋАН ПРВИ ДАН ШКОЛЕ

02. септембар 2024.

Градска општина Земун традиционално дарује ђаке прваке у оквиру пројекта  ”Земунски првак”.

 

У 20 основних и специјалних школа 2000 првака у учионицама сачекали су ранчеви које је и ове године обезбедила Градска општина Земун. Ранчеви садрже пернице, мајице, прибор за писање и цртање, свеске, блок за цртање, распоред часова и таблицу множења.

 

Руководство Градске општине Земун првог дана школске године учествовало је у свечаном дочеку нове генерације ђака и том приликом свим ученицима, наставницима и професорима пожелели су успех у раду, да ученици са лакоћом савладавају градиво и да успесима радују родитеље, а да њихови учитељи раде у најбољим могућим условима и у складу са иновативним васпитно-образовним програмима. 

 

Ђаке прваке поздравиo je заменик председника Градске општине Земун Жика Крстић, који је био у Школи за ученике оштећеног вида ”Вељко Рамадановић”.  

 

Радост поласка у школу са родитељима, децом и колективом Основне школе ”Соња Маринковић” поделио је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић.   

 

”Градска општина Земун наставља да улаже у школску инфраструктуру и у подизање нивоа васпитно-образовног процеса. Земунска просвета има континуитет дуг три века и као настављачи те традиције бринемо о ђацима од почетка школовања, пратећи њихов развој и награђујући њихове успехе. Сваке године одвајамо буџетска средства која се користе за децу из наше општине, почев од организовања превоза предшколске и школске деце до вртића и школа, текућег одржавања школа и вртића, уређења парковских површина, финансирања школског спорта и удружења која се баве децом са сметњама у развоју, па све до поделе беби пакета, новогодишњих пакетића, ауто-седишта за децу и поклон-пакета за прваке”, рекао је члан Већа Градске општине Земун Владимир Костић, нагласивши да је важно да заједно радимо како би свака нова генерација имала што боље услове за учење и развој.  

 

О првим редовним школама у Земуну имамо детаљне податке од 1745. године. Гласник ученог друштва помиње у Земуну српску школу из 1720. године, а као најстаријег учитеља извесног Тому, а затим даскала Максима око половине 18. века.

 

Данас Земун има 17 основних школа, музичку школу, три специјалне и седам средњих школа, као и четири државне високошколске установе.