ОТВОРЕН ЗЕМУН ФЕСТ

22. август 2024.

Прве вечери традиционалног Земун феста, 21. августа, чији је стални партнер Градска општина Земун, многобројна публика је на Великом тргу имала прилику да ужива у поезији Марка Милошевића у пратњи кантаутора Бориса Режака, али и да погледа домаћи филм ”За данас толико” аутора Марка Ђорђевића. Овај филм је забележио велику биоскопску гледаност и постао један од најзапаженијих домаћих остварења.

 

Отварању Фестивала су присуствовали заменик председника Градске општине Земун Жика Крстић, заменик председника Скупштине Градске општине Земун Марко Бојић, члан Већа Момир Зец, као и представници градских, републичких институција и спонзори ове манифестације.  

Пре филмске пројекције Земун фест је свечано отворио заменик председника Жика Крстић који је нагласио да је ово један од најпосећенијих летњих фестивала и својеврсни бренд, културно и друштвено обележје не само Земуна, већ и Београда.

 

”Земун фест је 2013. године за све нас био нешто ново, право освежење и сви смо тад пожелели да што дуже траје. Сваке године је било све боље и боље. Сјајни филмови, изванредни бендови, едукативни и забавни програми за најмлађе. Градска општина Земун посебно посвећује пажњу и помаже у реализацији ове, као и осталих манифестација из области културе и то ће радити и у наредном периоду”, рекао је Крстић.

 

Верну земунску публику су поздравили селектор филмског програма фестивала Вук Савић и члан организационог одбора Фестивала Никола Рајичић и том приликом најавили предстојеће фестивалске програме.

 

Музички део фестивала, на Земунском кеју, 22. августа почиње концертом групе С.А.Р.С. 

 

Култни састав Нервозни поштар наступа 23. августа, бенд Ничим изазван је на отвореној сцени крај Дунава 24. августа, а фестивал 25. августа затварају Неверне бебе.

 

Љубитељи филмске уметности поред биоскопских пројекција, могу на Магистратском тргу да погледају и селекцију најбољих студентских филмова у оквиру такмичарског програма. 

 

Фестивалски програм прати и поставка Стрит маркета са преко стотину излагача. У овој зони, посетиоци фестивала могу да уживају у новим мирисима и укусима, јединственој понуди хране и пића, али и да се упознају са стваралаштвом младих уметника и занатлија, који учешћем на овој манифестацији добијају шансу да боље представе и пласирају своје производе.

 

Посебна зона намењена је најмлађима, где их очекује прегршт креативних активности, уз игру и дружење. По први пут биће организована и филмска радионица у оквиру Земун феста, намењена младима који желе да направе своје прве кинематографске кораке или да филмове гледају на други начин.

 

Земун Фест је фестивал јединственог духа чији су програми бесплатни. Као и сваке године организује се уз подршку Градске општине Земун, Секретаријата за спорт и омладину Града Београда, Канцеларије за младе Града Београда, Министарства туризма и омладине и Министарства културе.

 

Градска општина Земун позива све Београђане и посетиоце српске престонице да уживају у данима када је Земун још лепши.

 

Више информација на https://www.facebook.com/zemunfest/