ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОМЛАДИНСКИХ РАДНИХ АКЦИЈА

01. април 2024.

 

Савез удружења омладинских радних акција Србије ”СОРАС” је поводом 1. априла, Дана омладинских радних акција, организовао у Земуну годишњи скуп акцијаша и изложбу ”Време једне младости”.

 

У парку у Косовској број 9 у Земуну формирана је и постројена Земунска бригада ”Бранко Пешић”, а заставу је команданту Павлу Зувићу предао прекаљени ветеран Миле Ђургуз.

 

Новопечени акцијаши су у локалној радној акцији посадили брезе и уредили парк у Улици Др Петра Марковића.

 

У подне је у галерији Канцеларије за младе отворена изложби фотографија ”Време једне младости”, на којима су забележени највећи успеси добровољног омладинског рада.

 

Свечаности приличеној у част Дана омладинских радних акција присуствовао је члан Већа Градске оптине Земун Иван Морић.

 

У богатом културно-уметничком програму учешће су узели ученици Земунске гимназије, ансамбл пензионера ”Филигран”, као и ”Земунски тамбураши”.

 

Омладинске радне акције биле су организоване одмах по завршетку Другог светског рата да би се помогла обнова ратом уништене инфраструктуре и изградња бројних објеката и здања. Све до деведесетих година прошлог века акцијаши су гајили дух младости, дружења и сарадње.

 

Захваљујући добровољном омладинском раду изграђене су пруга Брчко – Бановићи, Шамац – Сарајево, Добој – Бања Лука, Београд – Бар, Ауто- пут братства и јединства, али и фабрике како што су ”Иво Лола Рибар” у Железнику, ”Крушик” у Ваљеву, железаре у Зеници и Никшићу, студентски градови у Београду, Загребу, Љубљани, Сарајеву, хидроцентрале и многи други објекти привредне инфраструктуре.