ОБЕЛЕЖЕНО ПОЛА ВЕКА МЕЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА МОНОДРАМЕ И ПАНТОМИМЕ

04. децембар 2023.

Свечано затварање 48. Међународног фестивала монодраме и пантомиме, који ове године слави пола века постојања, одржано је 1. децембра у Позоришту лутака ”Пинокио”.

 

Јубиларни сребрњаци и спомен значке са логотипом Фестивала уручени су ствараоцима, организаторима, спонзорима и свима који су током свих ових година помагали да ова значајна манифестација постане један од симбола Земуна као фестивалске средине.

 

Признања су уручена и представницима оснивача Фестивала председнику Скупштине Градске општине Земун Мирославу Гајићу и секретару Скупштине Марку Јанковићу, који су и чланови Програмског савета овог Фестивала.

 

Током четири фестивалска дана публика је имала прилику да види монодраме ”Лево десно глумац”, коју је маестрално одиграо Зијах А. Соколовић, ”Милунка” у извођењу Весне Станковић и пантомиму ”Врпца” младе глумице Александре Аризановић. У пратећем делу програма публика је уживала у мини концерту клавијатуристе Александра Локнера, присуствовала  промоцији монографије посвећене 50. годишњици Фестивала монодраме и пантомиме, коју је приредио театролог Радомир Путник и учествовала у шаховској симултанци са велемајстором Алисом Марић.

 

”Када се подвуче црта после пола века постојања Фестивала монодраме и пантомиме у Земуну, може се позвати у помоћ статистика као неопходан водич кроз фестивалску историју. Укратко, наступили су уметници са свих континената, из више од 40 земаља. Представе су приказиване на земунским позоришним сценама, као и у одређеним амбијентима прилагођеним за сценску игру. Представе Фестивала видео је велики број гледалаца у Србији, као и у местима широм некадашње Југославије. Такође, ваља посебно истаћи да су поједине представе нашег Фестивала гостовале у Русији, Шведској, Норвешкој, Украјини, Немачкој и земљама региона”, пише у монографији театролог Радомир Путник.

 

Традиционално, Међународни фестивал монодраме и пантомиме одржан је под покровитељством Градске општине Земун, а ове године и уз помоћ Министарства културе, програмом ревијалног типа, без такмичарске селекције.