КАНАЛИЗАЦИОНИ СИСТЕМ ЗА ОБОДНА ЗЕМУНСКА НАСЕЉА

06. август 2024.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре расписало је јавну набавку идејног решења за батајнички канализациони систем. Идејно решење подразумева пречистач отпадних вода, нову црпну станицу (ЦС) Батајница, више од 20 релејних црпних станица, око 70 километара примарног колектора, каналисање насеља и изградњу 200 km секундарне мреже и око 22 km цевовода.

 

Овим пројектом земунска насеља добијају недостајућу комуналну инфраструктуру, чиме ће бити заокружена канализациона мрежа.

 

Површина Батајничког канализационог система, једног од пет независних целина београдског канализационог система, обухвата око 13700 хектара, од чега је каналисано око 750  хектара површина.

 

Нови канализациони систем има капацитет 60 хиљада прикључака, и поред Земуна укључује и кориснике из Сурчина.

 

У односу на постојеће стање, Батајнички канализациони систем ће у планском раздобљу до 2031. године доживети значајне промене и проширења. Биће изграђене две канализационе црпне станице, примарни и фекални колектори, као и колектори за употребљене воде. 

 

Уместо препумпавања нетретираних употребљених вода директно у Дунав, предвиђена је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Батајници на десној обали Дунава.

 

Такође, пројектом је предвиђена и изградња секундарне мреже са црпним станицама у Батајници,  Бусијама, Угриновцима, Грмовцу и Алтини.

 

Секундарном канализационом мрежом биће покривено и насеље Шангај и  индустријске зоне ”Аутопут” и ”Горњи Земун”.