БЕСПЛАТНИ ЛЕТЊИ ПРОГРАМИ ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ

02. јул 2021.

У плану активности, клубови за активно старење Геронтолошког центра Београд својим корисницима у наредном периоду нуде бесплатне курсеве и радионице из различитих области. Едукативни програми су прилагођени свим заинтересованим сениорима без обзира на претходни ниво знања. Циљ програма је подстицање неформалног образовања, развијање аматерског стваралаштва, социјализација корисника, развијање моторичких способности и координација и стицање знања и вештина из различитих области. Програме спроводе и реализују радни терапеути дневних центара и клубова.

Током јула члановима су на располагању следеће активности и курсеви у
земунском клубу ”Драгиша Ћирић”, Бежанијска 2.

 

Понедељак од 9 до 11.30 часова; Креативне радионице за сениоре
Креативне радионице су намењене свим члановима који желе да на креативни начин испуне своје слободно време. У оквиру радионице чланови имају могућност да усавршавају постојеће технике и да усвајају нова знања и вештине из различитих хоби техника. У договору са корисницима, у зависности од њихових интересовања и потреба, у оквиру сваке радионице ће се обрађивати више техника (декупаж, трансфер, израда цветова од папира, плетење корпица од новина итд.). Максималан број полазника по једној групи је 10 особа.

 

Понедељак од 9 до 11.30 часова; Курс трансфер технике полазницима пружа основна знања и вештине како да трансферују текст или слику на жељену површину. У оквиру курса упознају се са техником рада и материјалима. Максималан број полазника по једној групи је седам.

 

Среда од 9 до 11 часова (6. и 13. јул): Снимање видео-туторијала за Јутјуб канал ”Геронтолошки центар Београд”. Видео-туторијали (радионице) у којима чланови дневних центара и клубова презентују неку од својих вештина (вез, хеклање, шивење). Максималан број учесника по једној групи је седам особа.

Поред наведених курсева, у дневним центрима и клубовима из области радне терапије се одвијају уобичајене, редовне активности: 
– реверзибилни дневни боравак; 
– стандардне друштвене игре (пикадо, домине, шах и ”не љути се човече”);  
– читање дневне штампе; 
– конзумирање топлих и хладних напитака по заштитним ценама; 
– психолошка подршка социјалних радника ради спречавања осећања отуђености и депресије код корисника; 
– саветодавни рад са корисницима у циљу остваривања права из области социјалне заштите.
Све активности се спроводе уз поштовање прописаних мера заштите (ношење маски и држање одговарајуће дистанце).