БЕСПЛАТНЕ ЕКОЛОШКЕ ПЕШАЧКЕ ТУРЕ НА ВЕЛИКОМ РАТНОМ ОСТРВУ

08. август 2024.

У организацији Градске општине Земун током августа грађани ће бити у прилици да уживају у упознавању занимљивости које пружа Велико ратно острво, као нетакнути бисер природе, Дунавска ада на ушћу Саве у Дунав и заштићено природно добро, површине 211,38 хектара.

 

Бесплатне еколошке пешачке туре ће се реализовати петком од 9 до 12 часова почев од 9. августа 2024. године. Пешачке туре ће се одржавати докле год је понтонски мост у функцији. Место окупљања је на изласку са понтонског моста на плажи ”Лидо”, од 8.30 до 9 часова.

 

У пратњи водича из Градске општине Земун, у току бесплатне пешачке еко шетње посетиоци ће моћи да се упознају са историјатом острва, режимима заштите, разноврсним биљним и животињским светом острва, а посебно аутохтоним и угроженим врстама, специфичностима, али и опасностима које прете од загађења животне средине.

 

Након шетње ”стазом здравља”,  у Зеленом амфитеатру ће се дискутовати о заштити природе и природним вредностима острва и реализовати занимљиви пратећи програми. 

 

Препоручујемо да учесници еко-тура имају адекватну обућу и одећу за боравак у природи, као и да понесу флашицу воде, шешир или качкет. Такође је потребно да не напуштају групу и да прате инструкције водича, како би се избегли ”сусрети” са дивљим животињама.

 

Заинтересовани за јединствену еколошку авантуру могу да се пријаве Тањи Кукобат на телефоне 011/2197 985  и  062/8018 892, сваког радног дана у времену од 7.30 до 15.30 часова или на електронску адресу адресу: tanja.kukobat@zemun.rs