ЈУБИЛЕЈ МШ ”КОСТА МАНОЈЛОВИЋ” КРУНИСАН ВИСОКИМ ОРДЕНОМ СПЦ

06. децембар 2014.

Серија манифестација којима је Mузичка школа ”Коста Манојловић” обележила 75. годишњицу постојања и рада крунисана је музичким празником у Задужбини Илије Милосављевића Коларца. Концертна дворана  била је премала  да у суботу, 6. децембра 2014. године прими све поштоваоце, ђаке, родитеље, бивше и садашње професоре ове земунске школе.

У име општине Земун завршној манифестацији поводом обележавања јубилеја МШ ”Коста Манојловић” у Задужбини Илије Коларца присуствовао је члан Већа општине Милорад Радуловић.

Значај прворазредне васпитно-образовне институције у Србији и шире у области културе, уметности и хуманистичких наука потврђен је високим Орденом светог деспота Стефана Лазаревића којим је Синод Српске православне цркве одликовао МШ ”Коста Манојловић”. Директорки Мирјани Михјловић високо признање уручио је Епископ топлички Арсеније, викар Патријарха српског.

Концерт је отворила добитница многих домаћих и међународних награда, пијанисткиња Уна Миљуш, а наступили су и Андреа Чулић, Алекса Јанковић, Бранислав Ожеговић,  Алекса Мирковић, Гудачки квартет у саставу: Јелица Ињац, Ангелина Јездић, Исидора Тимотијевић и Андреа Чулић, клавирски дуо Светлана Шаркочевић и Анастасија Станковић. Три Брамсова валцера отепвали су Ана Јовановић, Марко Живковић, Ненад Ненић и Мери Бојић-Радојичић уз клавирску пратњу Јасне Туцовић. На сцени је музицирао Камерни орекастар ”Таурунум” , Гудачки орекстар некадашњих и садашњих ученика школе, као и Ансамбл некадашњих ученика ове школе: познати виолинисти Марко Јосифоски и Горан Узелац, виолисткиња Миљана Стаменић, виолончелисткиња Мина Закић, контрабасист Петар Брчаревић, флаутиста Владислав Стајевић, кларинетиста Александар Поповић. На ксилофону је наступио Борис Буњац, док су аплаузе побрали клавијатуриста Александар Локнер и светски познате пијанисткиње сестре Лидија и Сања Бизјак.

МШ ”Коста Манојловић” почела је са радом далеке 1939. године, а статус редовне шестогодишње школе добила је после деценије постојања; за прославу 40. годишњице постала је средња музичка школа, 1981. основано  је одељење за рад са ученицима оштећеног вида, а 2009. отворено одељење за музичке таленте. Школа штампа музичку литературу на Брајевом писму, а има и јединствен Одсек за музичку продукцију.

 

IMG_2263456

 

IMG_229954646