ЈЕВРЕЈИ ПРОФЕСОРИ МЕДИЦИНСКИХ ФАКУЛТЕТА У СРБИЈИ

08. октобар 2020.

У Галерији Канцеларије за младе Градске општине Земун 7. октобра 2020. године промоцију књиге ”Јевреји професори медицинских факултета у Србији” и пратећу изложбу фотографија, у склопу манифестације Дани европске баштине, отворио је председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић.

”Изузетно ми је драго што сам у прилици да вас поздравим и што смо као Градска општина Земун учествовали у подухвату објављивања овог штива које је својеврсни документ развоја медицинских наука у некадашњој Југославији. Ове странице сведоче колико је Јевреја, допринело својим радом, знањем, прегалаштвом, патриотизмом, личним и професионалним ангажовањем да се развије медицинска наука, отворе болнице и истраживачки центри, и оно што је најважније сачувају животи у ратним вихорима и мирним временима узрастања нашег друштва”, рекао је Гајић, подсетивши публику да се овим, десетим по реду, програмом завршава циклус обележавања манифестације Дани европске баштине, и захвалио се сарадницима и свим учесницима који су у отежаним условима осмислили и реализовали сјајне догађаје у којима су Земунци и посетиоци уживали.

Градска општина Земун ће наставити да на сваки начин подржава пројекте који негују мултиетничност, мултиконфесионалност и сарадњу народа који деле заједнички простор.

Представљање публикације која се састоји од животних и професионалних биографија 32 професора Медицинских факултета у Србији, од којих је 13 предавало на Београдском, на Војно-медицинској академији 10,  на Новосадском  седморо и Нишком двоје, почело је одавањем поште минутом ћутања преминулој рецензенткињи издања проф. др Снежани Вељковић.

У наставку су о развоју идеје да се на једном месту нађу заједно медицински педагози који су својим радом, праксом и угледом уводили иновације говорили приређивачи, писци, издавачи и илустратори књиге Ненад Фогел, председник Јеврејске општине Земун, академик и професор Медицинског факултета у пензији Радоје Чоловић и директор издавачке делатности Факултета Драган Пантелић. Опрему и илустрације урадио је стручни сарадник Центра за издавачку, библиотечку и информатичку делатност београдског Медицинског факултета Александар Мандић.

Огроман допринос медицини, што је заузело значајно место у овом издању, дало је 136 лекара, који су завршили Медицински факултет у Београду у периоду од 1925. до 1949. године, међу којима су се многи, преживевши страхоте Другог светског рата, изјашњавали као Срби Мојсијеве вере.