Јачање сарадње подунавских градова и региона

06. мај 2011.

У организацији Савета подунавских градова и региона и Скупштине града Београда, 3. јуна 2011. године у Сава Центру одржана је Пета европска конференција подунавских градова и региона. На конференцији су учествовали представници свих региона кроз које протиче Дунав. У име Градске општине Земун Конференцији је присуствовао Предраг Прокопљевић из Канцеларије за локални економски развој.

На Конференцији, у којој су учествовали и градоначелници Београда, Улма, Будимпеште и Видина, истакнуто је да квалитет воде Дунава треба да буде приоритет, као и заштита животне околине и образовање младих о важности тих питања. Дунав као Коридор 7 повезује десет земаља са око 100 милиона људи, што је огроман потенцијал за сарадњу у свим сегментима живота. Тренутно се користи само 10 одсто капацитета и могућности Дунава. Зато ће Дунавска стратегија бити добар механизам за сарадњу и повезивање држава и грађана у свим областима, од економије до културе.

На Конференцији је усвојена Резолуција о оснивању европске подунавске омладинске асоцијације, док ће Стратегија за земље дунавског слива, која подразумева јачање субвенција у саобраћајну инфраструктуру подунавског региона у обновљиве изворе енергије и туризам бити усвојена 25. јуна 2011. године.

 

JA_ANJE SARADNJE PODUNAVSKIH GRADOVA I REGIONA