ШТА СЕ СВЕ РАДИ У ЗЕМУНУ

12. август 2022.

Гостујући на каналу ТВ Вести председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић упознао је јавност са актуелним пројектима.

Увелико се ради на реконструкцији саобраћајнице Кеј ослобођења. Председник Ковачевић прецизирао је да се радови изводе у 15 улица и да су у различитим фазама. Концепт за који се он и његов тим залажу је да радови на саобраћајној инфраструктури буду свеобухватни, са ревитализацијом свих подземних инсталација, што значи боље и квалитетније урађен посао и дужи рок трајања.

У центру Земуна почела је изградња прве подземне гараже на платоу испред ”Пинкија”, а опредељене су још две локације, са подземном и надземном гаражом како би проблем паркирања био решен.

План је да се Главна улица реконструише следеће године, како не би дошло до саобраћајног колапса, будући да се ради реконструкција 6,6 километра канализационе мреже у Старом језгру Земуна, и обухвата 30 улица.

У склопу тих радова улице Др Петра Марковића, Београдска, Косовска, Петра Зрињског, Јована Суботића и Стевана Марковића треба да добију коцку и делимично постану део пешачке зоне.

 

Један од великих пројеката за житеље Батајнице је изградња нове здравствене станице од близу четири хиљаде квадрата. То значи да ће на старој локацији у центру насеља грађани имати доступну ширу медицинску услугу са специјалистичким прегледима.

 

Надвожњак преко пруге је изграђен. До краја септембра са завршетком радова на приступним саобраћајницама ова нова деоница која повезује насеље Шангај са центром Батајнице треба да буде отворена и за теретни саобраћај и линије јавног превоза.

 

Такође, од јесени почиње и дуго очекивана изградња водоводне мреже у насељу Шангај у дужини од 21 километра. У плану је и уређење центра насеља и реконструкција улице Војвођанских бригада. За следећу годину планиран је почетак радова на изградњи новог гробља у Батајници.

 

У свим земунским насељима урађено је десет игралишта и паркова, део је Општина финансирала из сопственог буџета, а део су инвестиције са нивоа Града Београд.

 

Председник Ковачевић је истакао да Град Београд има разумевања за локалне пројекте и да већим буџетом општине лакше и брже решавају потребе грађана, попут уређења игралишта, стаза, прилаза, степеништа и међублоковских површина.