ШКОЛА МИЛЕТИЋ ПРОСЛАВИЛА 295 ГОДИНА

25. фебруар 2023.

Основна школа ”Светозар Милетић” академијом у свечаној сали Дома ваздухопловства обележила је 295 година постојања, везавши се за давну 1728. године, када су образовани монаси на месту данашњег Великог трга број 4, основали прву школу на овим просторима, у народу познату као Немачка школа.

 

Касније школа добија име Градска, па Главна школа, и ту су у трогодишњој настави  дечаци и девојчице стицали своја прва знања. Године 1876. школа мења назив у Општу нижу пучку дечачку школу, затим у Државну основну обосполну школу.

 

Занимљиво је истаћи да се при школи оснива прво Соколско спортско друштво, претеча многих спортова у Земуну, а 1930. у оквиру школе почиње са радом и прво земунско забавиште и школа добија име Краљевић Томислав.

 

Директорка школе Гордана Срећковић истакла је да је ”Милетић” једна успешна, разиграна, весела и топла средина у којој се деца лепо развијају и постижу одличне резултате, што потврђују награде, и осврнула се на значај породице, и изразила захвалност општини Земун у подршци, нарочито у реализацији међународних пројеката и домену школске инфраструктуре.

 

Директорка се и топлим речима захвалила колегама који својим радом мотивишу и инспиришу децу, помажу им у одрастању, а све са жељом да постану добри, учени и поштени људи.

 

Ђаци су у изузетном и разноврсном програму показали своје таленте и вештине, потврдивши квалитет рада и посвећеност учитеља и наставника.

 

Свечаности су присуствовали секретар Скупштине ГО Земун Марко Јанковић и заменица секретара Дeјана Вуковић, многобројни гости и родитељи.

 

Поносна на своју историју поневши име великана српства, јунака, просветитеља, политичара, врхунског интелектуалца Светозара Милетића, 1952. године, ова земунска школа наставља да буде водећа васпитно-образовна установа, која иновативним дидактичким приступом подиже просветне стандарде.