ЦРКВА СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ ПРОСЛАВИЛА ХРАМОВНУ СЛАВУ

08. јун 2020.

Заменик председника Градске општине Земун Дамир Ковачевић у својству домаћина храмовне славе цркве Свете Тројце – Силаска Светог Духа на апостоле, присуствовао је светој литургији.

У име Његове светости патријарха српског Иринеја, архијерејски намесник земунско-новобеоградски протојереј-ставрофор Божо Бакајлић уручио је Дамиру Ковачевићу грамату за показану несебичну љубав и ревност према Српској православној цркви и уложеном труду око обнове и изградње многих храмова на територији општине Земун, а посебно на већој донацији за обнову храма Свете Тројице у Земуну.

”Велика ми је част што у својству домаћина могу да учествујем у величанственом празничном сабрању. Овај храм је саграђен средином 19. века на темељима пређашње богомоље и представља живи споменик посвећености православне заједнице у Земуну”, рекао је Ковачевић, изразивши том приликом захвалност патријарху Иринеју на добијеном признању.

Црква је саграђена у барокном стилу по плановима Јозефа Фелбера, а осликавање иконостаса поверено је земунском академском сликару Живојину Петровићу.