ХРАМОВНА СЛАВА НИКОЛАЈЕВСКЕ ЦРКВЕ

22. мај 2021.

Председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић са сарадницима присуствовао је  22. маја Светој архијерејској литургији поводом храмовне славе цркве Светог оца Николаја, коју је по први пут у Земуну служио Његова Светост патријарх српски Порфирије, уз саслужење владике бачког Иринеја и земунског свештенства.

 
Многобројни верници у радости празника преноса моштију Светог Николе, архиепископа мирликијског и чудотворца били су сабрани у најстаријој престоничкој цркви, која је подигнута 1745. године на месту старије дрвене богомоље, која се помиње још 1573. године.

 

Николајевска црква у Земуну се налази у старом историјском језгру Земуна, испод средњовековне тврђаве Гардош. Грађена је у барокном стилу, као једнобродна грађевина са двоспратним звоником. Унутрашњост цркве краси богато изрезбарени иконостас, са иконама које је 1762. године насликао Димитрије Бачевић, један од најпознатијих српских сликара из друге половине 18. века. Црква има једну од најбогатијих ризница старих култних предмета, као и збирку икона из 18. и 19. века. У цркви се чувају честице моштију Св. апостола Андрије Првозваног и Св. Нектарија егинског чудотворца и митрополита пентапољског.