ХРАМОВНА СЛАВА НАЈСТАРИЈЕ ПРЕСТОНИЧКЕ ЦРКВЕ

30. мај 2023.

Многобројни верници у радости празника преноса моштију Светог Николе, архиепископа мирликијског и чудотворца били су сабрани у најстаријој престоничкој цркви, која је подигнута 1745. године на месту старије дрвене богомоље, која се помиње још 1573. године.

 

 

Заменик председника Градске општине Земун Жарко Дроњак и секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић, 22. маја присуствовали су светој архијерејској литургији поводом храмовне славе цркве Светог оца Николаја у Земуну, коју су служили епископ источно-амерички Иринеј и епископ марчански Сава, викар патријарха српског, уз саслужење земунског свештенства.

 

 

Николајевска црква у Земуну налази се у старом историјском језгру Земуна, испод средњовековне тврђаве Гардош. Грађена је у барокном стилу, као једнобродна грађевина са двоспратним звоником. Унутрашњост цркве краси богато изрезбарени иконостас, са иконама које је 1762. године насликао Димитрије Бачевић, један од најпознатијих српских сликара из друге половине 18. века. Црква има једну од најбогатијих ризница старих култних предмета, као и збирку икона из 18. и 19. века.