ФАБРИКА ВАКЦИНА У БЛИЗИНИ ЗЕМУН ПОЉА

11. јун 2021.

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда одредила је локацију за фабрику кинеских вакцина ”Синофарм” у оквиру привредне зоне ”Аутопут”, у близини Земун Поља. После прибављања техничке документације, опремање локације у целини 1-Блок 11а у оквиру Плана детаљне регулације за подручје привредне зоне ”Аутопут” у Новом Београду, Земуну и Сурчину биће поверено Институту за путеве ад Београд, као најповољнијем понуђачу, чији ће посао бити плаћен 61,78 милиона динара без ПДВ-а.

У одлуци Владе Србије о изградњи ове стратешки важне фабрике истиче се да је инвестиција приоритет у борби против ковида 19.

Комунално опремање парцеле 946/5 у К.О. Земун Поље подразумева решење имовинско правних питања, израду техничке документације која је орочена на 25. октобар и изградњу приступних саобраћајница, и то по хитном поступку.

Фабрика, у којој ће се прво паковати ”Синофарм” вакцина, а касније и производити, биће заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених арапских емирата. Предвиђен је и погон за производњу ПСР тестова. Планирана месечна производња је два милиона доза вакцине месечно. За фабрику која ће се градити по систему ”кључ у руке”, српска страна ће обезбедити земљиште и инфраструктуру.

Ова комплетно гринфилд инвестиција обезбедиће довољне количине кинеске ”Синофарм” вакцине не само за Србију, већ и регион.