У СПОМЕН СИБИЊАНИН ЈАНКУ

21. јул 2023.

Поводом обележавања годишњице битке за Београд, која је вођена 1456. године против отоманског завојевача, положени су венци на споменик вођи победничке одбране Београда Сибињанин Јанку – Јаношу Хуњадију.

 

Венце су положили амбасадор Мађарске у Србији Њ.Е. Јожеф Мађар, министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић, члан Градског већа Београда Вук Мирчетић, чланови Већа Градске општине Земун Ђорђе Дукић и Иван Морић, као и представници Савеза војвођанских Мађара и Националног савета мађарске националне мањине.

 

Амбасадор Јожеф Мађар и министар Никола Селаковић истакли су важност добрих односа између два народа и искрене пријатељске везе, које су на највишем нивоу, подсетивши се заједничке историје и династичких веза.

 

Споменик хришћанском витезу на Земунском кеју постављен је 2019. године, на иницијативу Амбасаде Мађарске, како би се код грађана ширила свест о историјској повезаности два народа.

 

Мађарског средњовековног јунака са два имена који је војничку каријеру започео у служби деспота Стефана Лазаревића, данас као хероја славе Срби, Мађари и Румуни.

 

Опсаду Београда 4. јула 1456. на тада најзначајније угарско упориште на јужној граници, покренуо је султан Мехмед Други Освајач и после разбијања османске флоте на Дунаву, Турци су се коначно повукли 22. јула.

 

Колико је ова победа била важна за Европу говори чињеница да се и данас чују подневна звона, која су се први пут огласила по налогу папе Калиста III.