У ПЛАНУ НОВА ШКОЛА, ВРТИЋ, АМБУЛАНТА И ПАРОХИЈСКИ ДОМ У НАСЕЉУ АЛТИНА

28. мај 2020.

После обимних радова на асфалтирању улица у насељу Алтина, чиме је путна инфраструктура у овом делу Земуна комплетирана, изградње дечијег игралишта и отварања новоизграђеног вртића ”Лазар” у плану су радови на изградњи парка, а затим и нових објеката предвиђених за образовање и здравствену заштиту.

”Спроводећи политику равномерног развоја Земуна трудимо се да сва недостајућа инфраструктура буде изграђена, ревитализована и реконструисана како би сви наши грађани имали услове живота достојне 21. века. Земун је једно велико градилиште. Ради се на многим локацијама и у сарадњи са извођачима трудимо се да се сви радови заврше у најкраћем могућем року. Свакодневно пратимо потребе наших суграђана и трудимо се да им максимално изађемо у сусрет. Будући да једину основну школу у Алтини која носи назив знаменитог српског сликара Саве Шумановића похађа више од хиљаду ђака, а места нема довољно ни у вртићима ‘Лазар’ и ‘Милица’, у наредном периоду Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписаће тендер за парковски комплекс, који ће се простирати на око 7000 квадрата предвиђеног за рекреацију и разоноду становника Алтине, а затим у делу блока Б2, који се на северној страни граничи са Новосадским аутопутем у плану је да се изгради школа, обданиште и здравствена станица”, каже председник Градске општине Земун Дејан Матић.

По благослову патријарха Иринеја Алтину ће красити и модеран верски центар који надилази оквире класичног парохијског дома и прераста у објекат сличан црквено-народним сабориштима који окупљају српску дијаспору широм света. Будући да у Алтини и околним насељима живи преко 30 хиљада становника, овај центар ће задовољити њихове потребе везане за културу и образовање. У простору од хиљаду квадрата на два етажа деловаће културно-уметничко друштво, а биће места и за организовање наменских приредби, едукативних радионица за децу, као и за музеј српске културе који ће баштинити наслеђе из свих крајева где живи наш народ.

Алтина је једно од најмлађих насеља у Београду и развија се у лепо и модерно место за живот. Формирано је почетком деведесетих прошлог века. Захваљујући Градској општини Земун кров над главом овде су нашли људи из ратом захваћених подручја бивше Југославије. Једна од карактеристика насеља је да улице носе називе по нашим и иностраним знаменитим личностима.