У НАСЕЉУ ШАНГАЈ ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА

02. јул 2021.

Црква Светог Јована Шангајског у Батајници обележила је 2. јула храмовну славу. Архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство епископ сремски г. Василије, уз саслужење свештенства. Литургији и сечењу славског колача присуствовали су чланови већа ГО Земун Бошко Радовановић, Вукашин Бојић и саветник председника Градске општине Земун Игор Вукчевић.
  
Свети Јован Шангајски рођен је у Русији у месташцу Адамовски, као Михаило Максимовић из српске племићке породице. Породица Максимовић избегла је у 18. веку у Русију пред најездом турских освајача. Српски језик у кући нису запоставили. У време грађанског рата у Русији са породицом је дошао у Србију.
 
Живећи као избеглица у оскудици бивши племић зарађивао је за живот своје породице продајући дневне новине. Овог необичног и сиромашног продавца новина сви су добро знали у Београду по томе што је и зими и лети ишао бос. Свакога јутра кренуо би прво у Патријаршију да тамо службеницима прода новине. Нико од њих није знао да  племић-аскета, вредни продавац новина већ има две дипломе – Правног и Теолошког факултета.

Године 1934. постао је епископ Руске православне заграничне цркве и послат је у кинески град Шангај. У Шангају је основао Сиротиште Светог Тихона Задонског које је удомило чак три и по хиљаде деце.