У КАМЕНУ СВЕТЛОСТИ ТРАГ

07. децембар 2021.

У организацији Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, Аустријског културног форума и Универзитета у Леобену, 6. децембра свечано је отворена изложба ”У камену светлости траг”.

Била је то прилика да у галеријском простору Канцеларије за младе ГО Земун геолози, али и колекционари, јувелири и љубитељи кристала из другог угла завире у тајне ове древне науке.

Ауторка изложбе проф. др Кристина Шарић приредила је два путовања кроз изложбени простор. Прво путовање је времеплов кроз 150 година српско-аустријског истраживања које је довело до настанка геолошке карте Србија, али и бољег разумевање геологије Алпа и Динарида и сталне размене знања аустријских и српских геолога. Била је то прилика да се помене лик и дело значајног земунског геолога академика Стевана Карамате. На другом путовању публика је пратила пут светлости кроз камен, које не би било остварено без аустријске донације поларизационог микроскопа за пропуштену светлост који сада користе стручњаци на Рударско-геолошком факултету у Београду.

”Када камен исечемо у виду веома танке плочице, коју потом полирамо истањујући је до дебљине од само неколико стотих делова милиметра, он ‘оживи’ – постаје прозирна, тако да многи његови минерали почну да пропуштају светлост кроз себе откривајући тајанствену лепоту камена. Да бисмо уживали у тој појави, поред те танке плочице коју зовемо петрографски препарат, потребан нам је још поларизациони микроскоп за пропуштену светлост. На њему се испитују оптичка својства минерала настала проласком линеарно поларисане светлости кроз њих, која се трајно бележе на фотомикрографијама”, каже професорка Шарић.

Управо те фотомикрографије приказане на великим форматима у оку гледалаца деловале су као најлепше апстрактне слике које красе еминентне европске музеје.

Изложбу су свечано отворили проф. др Кристина Шарић, проф. др Биљана Аболмасов, деканка Рударско-геолошког факултета у Београду и Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума и аташе за културу Амбасаде Републике Аустрије у Београду.