У ЗЕМУНСКИМ ШКОЛАМА ОДРЖАНЕ СВЕТОСАВСКЕ АКАДЕМИЈЕ

29. јануар 2024.

У свим земунским основним и средњим школама 27. јануара је свечано обележена школска слава Свети Сава. У присуству ученика, родитеља, наставника и свештенства резан је славски колач, а затим су одржане академије уз подсећање на лик и дело највећег српског просветитеља, првог архиепископа и писца Законоправила, на којем је основана српска држава.

 

У Електротехничкој школи ”Земун” школској слави присуствовали су председник Градске општине Земун Гаврило Ковачевић и председник Скупштине Градске општине Земун Мирослав Гајић, док су на осталим светосавским академијама у земунским школама присуствовали чланови руководства Градске општине Земун.

 

Традиција прослављања школске славе на Светога Саву је и започета у Земуну, при школи и Парохијском дому Богородичине цркве, 28 лета пре него што је Кнежевина Србија 1840. године озваничила светковање.

 

Како бележе летописи, земунски протојереј Јефта Ивановић имао је већ 1812. године редован план и програм прославе школске славе, док је Химну Светом Сави  спевао катихета и свештеник Павле Стаматовић из Сегедина.