У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ РАДОВИ У ПУНОМ ЈЕКУ

17. јун 2020.

 

 

Председник Градске општине Земун Дејан Матић, заменик градоначелника Града Београда Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић, заменица председника Скупштине Града Београда Андреа Радуловић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић, градски секретар за културу Иван Карл и начелница Управе Градске општине Земун Катарина Зрилић 17. јуна обишли су радове на реконструкцији Завичајног музеја Земуна.

 

”Правећи стратегију и пут којим ћемо ићи, уз свакодневне консултације и сарадњу са грађанима, свакако смо акценат ставили на Старо језгро Земуна, тако да се међу приоритетним задацима нашло санирање Завичајног музеја. Поред уређеног Гардоша, кеја, пристана за међународне путничке бродове и сад музеја полако нам се склапа слика Земуна као још атрактивније туристичке дестинације. После 18 година наша деца, њихови родитељи, баке и деке ће видети нешто зашта су били до сада ускраћени. Управо нашем потомству, нашој деци морамо да оставимо сређено и стручно систематизовану културну баштину, а музеји су управо места где се са љубављу и пажњом негује тај непрекинути временски ток. Уосталом, позната је изрека да ко не зна своју прошлост, није достојан своје будућности”, рекао је председник Матић, и том приликом се захвалио менаџменту Града Београда и посебно заменику градоначелника Горану Весићу на разумевању и ангажовању да Земун опет добије свој музеј.

 

Заменик градоначелника Града Београда Горан Весић је истакао да Земун који се као средина дуго развијао упоредо са Београдом оправдано има потребу да има музеј и нагласио да су обезбеђена средства како би реконструкција музеја по фазама текла неометано.

 

У току су завршни радови на ентеријеру објекта, постављени су радијатори, замењене цеви у поду и санирана влага, јер то је био предуслов за све остале радове. За рестаурацију интарзичног паркета  издвојено је 26 милиона динара, а рестауриране су и осликане зидне површине, као и ручно рађени тапети. Подним облогама враћа се првобитна боја и текстура, а обновиће се и  фасада.

 

Завичајни музеј Земуна се налази у високопартерној згради подигнутој у Главној улици средином 19. века према плановима бечког архитекте за врло имућну и утицајну привредничку породицу Спирта, која потиче из Грчке Македоније. У духу владајућег романтизма здање је обликовано у стилу псеудоготике. Архитектонским одликама и богатим ентеријером она се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова породице чији је члан Павле 1856. године добио племићко звање и право на породични грб.

 

Завичајни музеј је основан 1954. године. Давне 1970. године зграда је адаптирана у музеј, а наредне године постављена је прва стална изложба која приказује прошлост Земуна.