У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ПОНОВО ИНТАРЗИЧНИ ПАРКЕТ

06. октобар 2020.

Завршени су радови на обнови интарзичног паркета у здању Завичајног музеја у Земуну, који је нестручним поступањем 2002. године оштећен, тако да су радови на обнови овог несвакидашњег украсног пода били веома захтевни.

Реконструкција Спиртине куће је заједнички пројекат Градске општине Земун, Града Београда, Музеја града Београда и Завода за заштиту споменика културе.

Радови на комплетној реконструкцији здања из 1855. године теку фазно.

У претходном периоду постављени су радијатори, замењене цеви у поду и санирана влага што је био предуслов за враћање паркета. Даље се ради на обнови зидних површина, све до обнове фасаде.

Од затварања пре 18. година, у неколико наврата врата музеја су била  ”одшкринута” изложбама  ”О Земуну глас”, 2014. године и ”Сецесија у старом језгру Земуна” 2017. године.

Завичајни музеј је основан 1954. године. Давне 1970. године зграда је адаптирана у музеј, а наредне године постављена је прва стална изложба која приказује прошлост Земуна.

Средином 19. века у објекту данашњег Завичајног музеја Земуна  живела је знаменита привредничка породица Спирта.  У духу владајућег романтизма здање је обликовано у стилу псеудоготике. Архитектонским одликама и богатим ентеријером она се издваја од тадашњих кућа у граду, чиме се потврђује друштвени положај чланова ове породице.