У ГЛАВНОЈ УЛОЗИ МИОДРАГ ТАБАЧКИ – ПОВОДОМ ПЕДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ РАДА

04. април 2023.

Поводом педесетогодишњице рада, од 4. априла до 13 маја, организатор Галерија науке и технике САНУ са изложбом ”У главној улози Миодраг Табачки” представиће најзначајније резултате рада, чувеног сценографа и костимографа, универзитетског професора и дописног члана САНУ, добитника Јавног признања – Заслужни грађанин Земуна.

Миодраг Табачки аутор је више од 300 сценографија и 100 костима за драмске, балетске, оперске и луткарске представе у Србији, бившој Југославији, и иностранству.

Добитник је бројних награда и једини је српски уметник представљен у ”Светској енциклопедији уметности спектакла друге половине 20. века”.

Остварења, овог изузетног уметника несумњиво су утицала на театарске праксе, позоришну мисао и на пораст значаја визуелног позоришног израза у једној дубоко вербалној култури.

На педесет паноа, за сваку годину стваралачког опуса, биће приказане фотографије процеса рада, реализација сценографије и костима, као и документи о  педагошким  активностима, излагачкој делатности, наградама и признањима.

Биће изложени и уметнички радови –  цртежи и слике, а као пратећи сегмент изложбе, посетиоци ће имати прилику да виде и снимке изведених представа у видео форми.

Табачки је дипломирао архитектуру на Архитектонском факултету 1972, а две године касније и сценографију на Факултету примењених уметности.

Прва сценографија коју је урадио била је далеке 1973. године за представу ”То се никад не зна” Бернарда Шоа.

Излагао је не само код нас и у региону, већ и широм света, освајајући небројене награде.

Радио је као професор сценографије и костимографије на Факултету драмских уметности у Београду, као и на Цетињу, био је гостујући професор на Универзитету Трент у Нотингему, и на више америчких универзитета.

Истакнути је уметник УЛУПУДС-а, почасни члан УПИДИВ-а и члан Kомисије за сценографију Светског удружења сценографа и костимографа, а од 2018. године има титулу почасног доктора Универзитета уметности у Београду.