У ГАЛЕРИЈИ ”СТАРА КАПЕТАНИЈА” ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ”СЕЋАЊЕ”

25. јун 2020.

 

 

У галерији Стара капетанија 24. јуна отворена је изложба ликовне уметнице Сање Савић Страке под називом ”Сећање”.

Познаваоци њеног графичког поступка могли су да препознају ритмичке мреже разноликих ликовних ткања различите густине којима ствара трансмисију у један посебан психолошки простор насталом темпераментним потезима уреза на графичком листу. Она седало бицикла смешта у центар својих бројних линореза и линогравура. Полазећи од конкретно виђеног, уметница проширује значење основног садржаја у својим радовима. То се највише уочава када се губе ”портретски” детаљи приказаног и наративност.

”Живот је једносмерно путовање кроз време. Слике и емоције које памтимо, временом се мењају и увек их посматрамо из другог угла. Путујемо кроз сећање да би оживели неки догађај, али сваки пут доспемо на место које се у међувремену променило. Опус,  ‘Сећање’ су забелешке са мог путовања кроз време до једног таквог догађаја и места у мом сећању, које се мења са мном, мењајући свој колорит, облик, светлост, сенке, површине, линије, текстуру и структуру”, каже Сања Савић Страке.

Овом изложбом уметница показује да је витални актер у области графичког медија који тежи особеној поетици и постизању чистоте ликовног израза.

Пред многобројном публиком о изложби која је отворена до 5. јула беседила је Бранка Милутиновић, кустос изложбе.