У ГАЛЕРИЈИ КЗМ ОДРЖАН ”БРАНКОВ ДАН”

18. мај 2023.

У галеријском простору Канцеларије за младе Градске општине Земун, 17. маја по седми пут заредом одржана је манифестација ”Бранков дан”, овога пута под називом ”Музеју на дар”.

 

Успомену на лик и дело познатог земунског хроничара Бранка Најхолда, који је преминуо 2016. године евоцирали су новинарка Елизабета Кужник Арсеновић и историчари Силвија Крејаковић и Дарко Ћирић. Догађају је присуствовао секретар Скупштине Градске општине Земун Марко Јанковић.

 

Била је то прилика да присутни сазнају нешто више о Фонду Бранка Најхолда који је оформљен 2019. године у Завичајном музеју Земуна, као дар Бранкове животне сапутнице Бојане Ивановић. У више од 80 кутија и регистратора налази се богата заоставштина, коју чине историјска документација, фотографије, артефакти и материјални трагови прошлости, а све то је везано за привредну, војну, културну и здравствену историју Земуна. Најрепрезентативнији примерци из збирке биће представљени у новој сталној поставци музеја.

 

Бранко Најхолд је као врсни хроничар отргао од заборава миленијуме развоја Земуна, а посебно двадесети век. Аутор је скоро педесет књига о Земуну, на стотине каталога као и чланака у бројним публикацијама, бројних изложби широм земље. Оснивач је je Земунског међународног салона карикатуре и Издавачке куће “Траг”.

 

Оставио је неизбрисив траг у историјском памћењу Земуна. За допринос културном животу 2001. године Градска општина Земун га је наградила Повељом о јавном признању са медаљом – Почасни грађанин Земуна, а за допринос развоју светске карикатуре добио је награду Међународне организације карикатуриста (FECO) 2006. године.

 

Прe три године на Земунском кеју свечано је отворена спомен клупа са Бранковом скулптуром, а сада је ”Бранков дан” повод да се сачува успомена на овог знаменитог Земунца.  

 

У музичком делу програма наступила је на харфи Дуња тер Хаар.