У БУСИЈАМА ОДРЖАНЕ ”КРАЈИШКЕ ПЈЕСМЕ, ИГРЕ И ОБИЧАЈИ”

28. јун 2021.

Поводом Светског дана избеглица у организацији Координације удружења избеглих и расељених у Републици Србији и Удружења избеглих, расељених и досељених лица ”Завичај”, а под покровитељством Градске општине Земун, 27. јуна су у насељу Бусије одржане ”20. Крајишке пјесме, игре и обичаји”.

Манифестацију је отворио популарни певач Крајишких песама Мирко Пајчин, познатији као Баја мали Книнџа.

”Врло је важно да млађим нараштајима пренесемо народне песме и игре како би сачували традицију и обичаје завичаја, да знају ко су и одакле су. Градска општина Земун настоји да у томе пружи максималну подршку”, рекао је на отварању ове јубиларне манифестације саветник председника ГО Земун Игор Вукчевић.

После наступа бројних певачких група, гуслара, песника и културно-уметничких друштава која негују баштину и културу Крајине у Храму светог Ћирила и Методија одржан је парастос погинулим Крајишницима, а онда су делегације, међу којима и ГО Земун, положиле венце и цвеће на спомен обележје поред храма. У име ГО Земун венац су положили помоћник председника Градске општине Земун Милан Милисављевић и саветник председника Игор Вукчевић, члан Већа Вукашин Бојовић и популарни певач крајишких песама Баја мали Книнџа.

Представљањем 15 пријављених косаца за традиционални 12. Крајишки откос у Бусијама, међу којима су били и Цвијета Цеца Кнежевић, једина представница нежнијег пола и четрнаестогодишњи мештанин Матија Граовац, започела је манифестација на којој је победио Недељко Неђо Керлец, иначе шампион Балкана у косидби.

У бацању камена с рамена најуспешнији је био Милош Марковић, за њим Станко Јеротић,  док је треће место заузео Милан Милисављевић, помоћник председника ГО Земун.