УРАЂЕН ПРОЈЕКАТ ЦЕНТРА ЗА СМЕШТАЈ И ДНЕВНИ БОРАВАК ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ ОМЕТЕНЕ У РАЗВОЈУ

19. април 2022.

Урбанистички завод Београда је израдио урбанистички пројекат за потребе изградње објекта Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Земуну.

 

Пројекат је покренула Градска општина Земун у сарадњи са Секретаријатом за социјалну заштиту, на основу потреба деце и омладине са сметњама у развоју, и њихових родитеља за централизовано окупљање и социјално збрињавање.

 

Будући Центар градиће се на углу улица Призренске и Задужбинске, површине нешто веће од две хиљаде квадрата, капацитета за 90 корисника и биће опремљен по највишим стандардима.

 

Новопројектовани објекат је функционално организован тако да буде приступачан особама са инвалидитетом, а све просторије као и комуникација је урађена у складу са важећим правилницима који се односе на стандард пружања услуга социјалне заштите.  

 

У приземљу објекта предвиђене су просторије дневног боравка, као и улазни хол са ветробранским делом где се налази вертикална комуникација у виду степеништа и лифта који су као и све функционалне јединице у објекту прилагођене особама са посебним потребама и инвалидитетом, сала за рекреацију са свлачионицом и санитарним блоком, остале радне собе, ходници, трпезарија, дистрибутивна кухиња, техничке просторије, амбуланта и радионица за хортикултуру.

 

На првом спрату објекта такође се налазе просторије дневног боравка са санитарним блоковима, канцеларије за запослене, конгресна сала, хоризонтална комуникација, гардероба, и остале радне собе и радионице.

 

Земун има дугу традицију бриге о деци, која почиње са Школом за ученике оштећеног вида која носи име свог оснивача Вељка Рамадановића, и у то време (1919. година) једног од ретких педагога који су знали да раде са слепима и глувонемима. Уз ову школу, у Земуну се оснива и Школа за децу оштећеног слуха и говора ”Радивој Поповић”, која траје скоро седам деценија. Практично у истом делу Земуна налазе се и школе ”Сава Јовановић Сирогојно”, коју похађају деца са посебним потребама, као и школа ”Бранко Пешић” у којој се васпитавају и образују деца која стицајем животних околности нису стигла на време да пођу у школу. У истој улици, Улици цара Душана налази се и Задужбина краљице Марије Карађорђевић, Дечији дом који је подигнут 1919. године. По оснивању ово је био једини дом за Сремску сирочад, а данас је ово место за едукацију најбољих ученика, то јест Регионални Центар за таленте.

 

Традиција се сада наставља изградњом новог Центра за смештај и дневни боравак децe и омладинe ометенe у развоју.