”УМОТВОРИНЕ И РУКОТВОРИНЕ БАНИЈАЦА” У УГРИНОВЦИМА

28. јун 2021.

Под покровитељством Градске општине Земун, Завичајно удружење Банијаца, потомака и пријатеља Баније oрганизовало је 27. јуна у Дому културе у Угриновцима ”2. Умотворине и рукотворине Банијаца – Угриновци 2021”.

 

У име Градске општине Земун присутне је поздравио помоћник председника Славиша Топаловић и изразио задовољство што је у прилици да ужива у делу богате културне традиције Банијаца.

 

”Градска општина Земун је била, јесте и биће уз вас и са вама. Уз вас смо били када је требало да се побољша комунална и путна инфраструктура у Угриновцима. Уз вас ћемо бити увек – за боље здравство, школство, спорт и локалну културу”, рекао је Топаловић.

 

У име организатора председник Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније Мирослав Ковјанић захвалио се Градској општини Земун на свесрдној помоћи у реализацији ове манифестације и том приликом је уручио Славиши Топаловићу плакету Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније.

 

На изложби је било изложено народно благо, дело вредних руку занатлија и уметника, које негује и чува баштину завичајне Баније и у новом окружењу у Србији: слике, скулптуре, керамику и употребне предмете, делове традиционалне одеће и обуће.

 

Сусрет Банијаца и мештана увеличaли су Женска певачка група ”Банија”, фолклорна секција и Мушка певачка група ”Банија”. Запажени плесни наступ имао је подмладак овог завичајног удружења, а присутни су имали прилику да се упознају са богатом баштином народних ношњи са Баније.

 

Манифестацији која се организује другу годину за редом присуствовао је председник Срба у региону и народни посланик у Народној скупштини Србије Миодраг Линта и дожупаница Сисачко-мославачке жупаније Мирјана Олујић.