УМЕТНОСТ МАГНЕТОГРАФИЈЕ У ГАЛЕРИЈИ ”СТАРА КАПЕТАНИЈА”

22. јул 2020.

Љубитељи ликовне уметности имају прилику да од 22. јула до 2. августа у Уметничкој галерији ”Стара капетанија” погледају несвакидашњу изложбу под називом ”Речи које недостају”, рађену необичном техником – магнетографијом још необичнијег уметника Драгољуба Митровића.

”Назив изложбе упућује на обавезу да се, колико је то у најкраћим назнакама могуће, приближи свима који имају радозналост за ову технику. Магнетографију је изнедрила  наука и примењена је у пракси дигиталне штампе, тачније дигиталне магнетографије. Ово је чини ми се, први пут у дигиталној историји да се из дигиталног кода помери корак у страну, ка аналогном облику. Већ у првим експериментима започетим 2014. године уочио сам необичан цртеж који је осликавао невидљиве енергије магнетног поља. За то су биле довољне само две ствари: магнет и  пигмент. Енергија магнетног поља постала је видљива захваљујући бојеним честицама гвожђа којима се изводи цртеж. Само до одређене границе, рука цртача успева да модулише енергију магнетног поља, остатак уобличава сила која долази из царства недокучених природних процеса”, каже Драгољуб Митровић.

Спајајући достигнућа науке са ликовним изразом уметник је уживао у интересантној креативној игри. Назовимо то, путем ка новом. То је моменат када уметник хода несазнајним пољима, где је све дозвољено као у великом бескрајном сну.